Израз на творческите идеи на художника е живописта. Тя съвсем не е просто нанасяне на бои с различни цветове върху плоскост и оформяне на цветни петна по своеобразен начин. Най-често, за да започне човек да рисува, той се чувства вдъхновен, въодушевен.
Художниците са ексхибиционисти. Творят и показват творбите си. Радват се, когато са харесвани. Някои се възгордяват и почват да се мислят за велики, но повечето осъзнаваме, че сме вдъхновени и подкрепени свише – каквото и да значи това. Според мен, желанието да рисуваш е заложено в художника като талант и от него се изисква да открие подхождащата му технология, да усвои занаятчийските умения на художниците преди него. Критиците откриват математически взаимовръзки в сполучливите и въздействащи с цветове или с оригинална композиция картини, но това не означава, че художникът е правил подобни изчисления. Естествено творбата е обмисляна, въобразявана и чувствана преди да бъде сътворена. Почти винаги интуитивния подбор на цветовите съчетания превъзхожда пресметливо подбираните на база някаква теория цветове.
Велик китайски художник е казал, че никой творец не може да нарисува шедьовър преди да навърши осемдесет години. Аз съм още на седемдесет и две. Още се уча и се надявам, че моят шедьовър ме очаква по пътя на творческото ми развитие.